Επτά πολύτιμες συμβουλές για όσους ασκούνται

Γράφει: Γεωργιακώδης Νικόλας

gym4-660

Ξεκινήσατε μόλις την – οποιουδήποτε είδους – γυμναστική και ψάχνετε μερικές βασικές και χρήσιμες συμβουλές για τις πρώτες σας προπονήσεις; Δείτε παρακάτω επτά πράγματα που θα πρέπει να έχετε κατά νου για καλύτερα και ασφαλή αποτελέσματα.

 

 

 

Πότε μπορώ να γυμναστώ;

Συγκεκριμένη ώρα για να ασκηθείτε δεν υπάρχει. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι απλά να ‘ακούσετε’ το σώμα σας. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν με τίποτα να ασκηθούν το πρωί, ενώ άλλοι μπορούν κάλλιστα να τρέξουν δέκα χιλιόμετρα αμέσως μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι. Για κάποιους άλλους η βραδινή προπόνηση είναι ιδανική.

Απλά να έχετε κατά νου να μην ασκείστε δύο με τρεις ώρες μετά από ένα πλήρες γεύμα.

Μπορώ να φάω ένα σνακ πριν την προπόνηση;

Μπορείτε αρκεί να μην έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθώς κάτι τέτοιο θα σας δώσει στιγμιαία ενέργεια η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα εξαντληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα φρούτο, για παράδειγμα, είναι καλή επιλογή για πριν την προπόνηση. Άλλες καλές επιλογές είναι ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης ή μια μπάρα δημητριακών.

Θα πρέπει να κάνω ζέσταμα;

Το ζέσταμα πριν την προπόνηση είναι απαραίτητο. Χάρη σε αυτό το σώμα μπαίνει σε κατάσταση «άσκησης», οι μύες αιματώνονται και οι αρθρώσεις λιπαίνονται έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού. Ξεκινήστε με αργές, απαλές κινήσεις (π.χ. περπάτημα) και σταδιακά αυξήστε την ένταση, τρέχοντας ή αυξάνοντας τον ρυθμό βάδισης. Οκτώ με δέκα λεπτά προθέρμανσης είναι ιδανικά.

Τι είναι η αερόβια άσκηση;

Αερόβια άσκηση ή αερόβια δραστηριότητα ονομάζουμε οτιδήποτε κάνει τους μεγάλους μύες του σώματος να κινούνται με ρυθμό για μια συνεχόμενη χρονική περίοδο. Είναι γνωστή και ως άσκηση αντοχής και βοηθά σημαντικά στην βελτίωση της υγείας της καρδιάς και των πνευμόνων. Μερικά είδη αερόβιας άσκησης είναι το τρέξιμο, το περπάτημα, η ποδηλασία και το κολύμπι.

Ποια είναι η σημασία τις προπόνησης δύναμης;

Τα οφέλη της προπόνησης δύναμης (π.χ. προπόνηση με βάρη) είναι πολλά. Η προπόνηση δύναμης «καίει» θερμίδες και «χτίζει» μυϊκή μάζα, αυξάνοντας την πυκνότητα των οστών, δυναμώνοντας τις αρθρώσεις και βελτιώνοντας την ισορροπία και την στάση του σώματος. Εν ολίγοις, σάς βοηθά να κάνετε καθημερινές κινήσεις χωρίς να κουράζεστε εύκολα. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο πιο εύκολα «καίτε» θερμίδες, ακόμα και αν απλά κάθεστε.

Χρειάζομαι διατάσεις;

Οι διατάσεις βοηθούν στην αύξηση της ευλυγισίας, της ισορροπίας και στην σωστή στάση του σώματος. Για να κάνετε σωστές και ασφαλείς διατάσεις, διατείνετε αργά τον μυ μέχρι να νοιώσετε μια ελαφριά αντίσταση – όχι πόνο. Σταματήστε σε αυτό το σημείο και κρατήστε τη διάταση για δέκα με είκοσι δευτερόλεπτα, χωρίς να κινείστε. Κατά την διάρκεια της διάτασης αναπνέετε κανονικά και μην κρατάτε την αναπνοή σας. Τέλος, σιγουρευτείτε ότι οι μύες σας έχουν ζεσταθεί πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διάταση. Η ιδανικότερη ώρα για να κάνετε διατάσεις είναι μετά την προπόνηση για δέκα λεπτά.

Θα πρέπει να έχω μια ημέρα ξεκούρασης;

Σε γενικές γραμμές οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν περίπου 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση την εβδομάδα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 5 έως 18 χρονών 60 λεπτά μέτριας προς έντονης έντασης αερόβια άσκηση κάθε μέρα. Πολύ σημαντική όμως είναι και η ξεκούραση, ιδιαίτερα αν κάνετε έντονη αερόβια προπόνηση ή υψηλής έντασης προπόνηση δύναμης. Η καθημερινή προπόνηση, χωρίς μια ημέρα ξεκούρασης στο ενδιάμεσο των προπονήσεων, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς αφού το σώμα δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο ανάρρωσης.

Τι θα πρέπει να πίνω;

Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε υγρά κατά τη διάρκεια της άσκησης, αν αυτή ξεπερνά τα τριάντα λεπτά. Το νερό είναι ιδανική επιλογή για προπονήσεις που φτάνουν το πολύ μέχρι πενήντα λεπτά. Για υψηλότερης έντασης προπόνηση, η οποία διαρκεί παραπάνω από πενήντα λεπτά ή χαμηλής έντασης αερόβια η οποία διαρκεί μερικές ώρες, ένα ενεργειακό ποτό αποτελεί καλύτερη επιλογή για να αναπληρώσετε τους χαμένους ηλεκτρολύτες.

www.iatronet.gr

Γυμναστική και χορός: 6 είδη χορού που δυναμώνουν το σώμα

jazz-dance

 

 

Με το χορό γυμνάζεσαι, αποκτάς νέους φίλους, πας σε πάρτι, διασκεδάζεις, χαμογελάς. Είναι η αρχαιότερη τελετή εκτόνωσης στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι ένας άριστος τρόπος κοινωνικοποίησης που σου δίνει ενέργεια, ενώ όσο ανεβαίνει το βάρος σου, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει ο οργανισμός.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν,από το Rock ‘n Roll. Χρειάζεται έξτρα δεξιοτεχνία καaι ενέργεια ώστε να εκτελέσεις τα ακροβατικά που σόκαραν την Αμερική των ’50s. Για να μάθεις τα βασικά χρειάζεται χρόνος, λένε οι ειδικοί.

Cαpoeira.Είναι Πολεμικός χορός και προφέρεται ”καπουέρα”και γεννήθηκε στη Βραζιλία από τους αφρικανούς σκλάβους ως αυτοάμυνα. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δεν ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό αλλά αντιθέτως, βοηθά τη σύνδεση των ατόμων μέσω μουσικής.

Οι ”Λάτιν Χοροί ”. Χορεύονται σε ζευγάρια, σε πολύ γρήγορο ρυθμό, είναι πολύ αισθησιακοί χοροί και χωρίς να το θέλεις αφήνεις τον εαυτό σου να εκφραστεί ελεύθερα συνδυάζοντας  ρυθμό με  πάθος. Μερικοί Λάτιν χοροί είναι οι εξής:Cha -cha, Σάμπα, Ρούμπα, Μάμποκαι Salsa.

Οι Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί. Όσοι είναι λάτρεις της παράδοσης, μπορούν να ασχοληθούν με τους παραδοσιακούς χορούς. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει και τους δικούς της χορούς. Παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Μπορείτε να μάθετε χορούς από την Κρήτη ή την Πελοπόννησο, την Θεσσαλία ή την Μακεδονία, Θρακιώτικους ή Νησιώτικους χορούς, Ποντιακούς ή Ηπειρώτικους χορούς. Αν σας αρέσει να είστε μέλος μιας ομάδας τότε σας παροτρύνω να μάθετε παραδοσιακούς χορούς και με όλες τις διαφορετικές κινήσεις κάθε χορού θα γυμνάζετε όλο το σώμα σας!

Ταngo. Το χόρευαν μόνο άντρες στα κακόφημα στέκια της Αργεντινής. Χρειάζονται πολλά μαθήματα αλλά όποιος είναι φανατικός δεν πτοείται. Σήμερα χωρίζεται στο αργεντίνικο και το ευρωπαϊκό, που είναι ευκολότερο.

Οι Λαϊκοί χοροί. Είναι χοροί που χορεύονται τους τελευταίους αιώνες στην Ελλάδα και έχουν μεγάλη ιστορία. Το Συρτάκι που είναι ο χορός του Ζορμπά και είναι ο πιο διαδεδομένος χορός σε χώρες του εξωτερικού, το ζεϊμπέκικο που είναι εκφραστικός χορός και χρειάζεται να έχεις έμφυτη τη μαγκιά για να το χορέψεις, το χασαποσέρβικο και το χασάπικο που είναι διασκεδαστικοί και κεφάτοι χοροί.

Με τους χορούς αυτούς γυμνάζονται χέρια, πόδια, σφίγγουν οι κοιλιακοί μύες, αποκτάς ενέργεια και γυρίζεις σπίτι κεφάτη! Γι’ αυτό αν βαριέστε τα γυμναστήρια, ρίξτε το στον χορό! Σας πληροφορώ ότι με τον χορό θα γυμναστείτε, ενώ παράλληλα θα διασκεδάζετε, χαρίζοντάς σας ευεξία και ευελιξία.

 

 

 

www.dynamikhgynaika.gr