Συστηματική άσκηση και μακροζωία: πού, πώς, πότε και γιατί;

girl-running-on-the-beach_brash_fitness

Η σωματική αδράνεια μαζί με το κάπνισμα, την υπέρταση και την υπερχοληστεριναιμία αποτελούν τους κυριότερους αναστρέψιμους προδιαθεσικούς παράγοντες για την καρδιαγγειακή νόσο.

 

Όλες οι μελέτες αποδεικνύουν περίτρανα πλέον οτι, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου, της πρώτης αιτίας θανάτου στη σύγχρονη κοινωνία. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:

  • 40% όλων των θανάτων οφείλονται σε καρδιαγγειακή νόσο
  • 12% των θανάτων σχετίζονται άμεσα με μειωμένη φυσική δραστηριότητα
  • Τα άτομα που δεν αθλούνται παρουσιάζουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.
  • Τα άτομα που δεν ασκούνται έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση.
  • 24% των ενηλίκων δεν ασκούνται καθόλου.
  • 44% των ενηλίκων αθλούνται ελάχιστα.
  • 38% των ατόμων πάνω από τα 55 έτη έχουν υϊοθετήσει «στατικό» τρόπο ζωής.

Τι προσφέρει η άσκηση στον ανθρώπινο οργανισμό; (γιατί..;)

Η τακτική άσκηση βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό στο σύνολό του. Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι το άτομο που ασκείται καθημερινά:

1. Έχει μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσει καρδιακή πάθηση
2. Διατηρεί το σωματικό του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
3. Έχει μικρότερες τιμές χοληστερίνης
4. Ρυθμίζει καλύτερα την αρτηριακή του πίεση
5. Έχει μικρότερο κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας (οστεοπόρωση)
6. Ελέγχει το άγχος του, δεν παρουσιάζει κατάθλιψη και είναι περισσότερο αισιόδοξο
7. Κοιμάται ευκολότερα και καλύτερα
8. Έχει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση
9. Είναι περισσότερο κοινωνικό

Ποιος βαθμός σωματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητος; (πόσο..;)

Ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να αφιερώσει κάποιος προκειμένου να επιτύχει μέτριο επίπεδο σωματικής δρατηριότητας είναι τα 30 – 60 λεπτά, τρεις έως τέσσερεις φορές την εβδομάδα, φτάνοντας το 60 – 80% της μέγιστης ικανότητάς του για άσκηση. Εντούτοις, πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ακόμη και μικρότερης διάρκειας άσκηση (15 λεπτά), είναι εξίσου αποτελεσματική, όταν η συνολική ενέργεια που καταναλώνεται είναι η ίδια. Σε ομάδες ενήλικων ανδρών που παρακολουθήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου είναι ο ίδιος, τόσο σε αυτούς που αθλούνταν συστηματικά, όσο και σε αυτούς που απλώς περπατούσαν ή ανέβαιναν σκάλες στα πλαίσια της καθημερινής τους δραστηριότητας, εφόσον η συνολική ενέργεια που κατανάλωναν ήταν η ίδια.

Εϊναι απαραίτητη η εντατική και οργανωμένη άσκηση; (που..;)

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των μελετών, αρκεί και μόνο η τροποποίηση της συμπεριφοράς όσον αφορά τις καθημερινές δραστηριότητες, για να μειωθεί ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. ’ρα η συμμετοχή των ατόμων σε οργανωμένα προγράμματα εκγύμνασης δεν θεωρείται απαραίτητη, ΕΦΟΣΟΝ συντρέχουν όλες οι άλλες προϋποθέσεις συστηματικής καθημερινής σωματικής δραστηριότητας.

Ποιες καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν; (πως..;)

Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια σειρά απλών δραστηριοτήτων, που μπορούν να βοηθήσουν εξίσου αποτελεσματικά με την εντατική γυμναστική στην πρόληψη των καρδιακών νόσων:

· Παρκάρετε το όχημά σας στη άκρη του χώρου στάθμευσης ώστε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για περπάτημα
· Κατεβείτε από το λεωφορείο μία στάση πριν τον τελικό σας προορισμό
· Ανεβείτε με τις σκάλες, αντί να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα
· Καθαρίστε μόνοι σας το αυτοκίνητο, αντί να το μεταφέρετε σε πλυντήριο
· Ασχοληθείτε με τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του σπιτιού σας, αντί να καλείτε συνεργείο
· Κάντε ένα μικρό περίπατο πριν το πρόγευμα ή μετά το δείπνο
· Περπατείστε μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς σας, αντί να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο
· Σηκωθείτε όρθιοι όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, αντί να είστε ξαπλωμένοι στον καναπέ
· Πετάξτε … το τηλεχειριστήριο των ηλεκτρονικών σας συσκευών
· Κάντε οικογενειακές περιηγήσεις … έτσι θα βοηθήσετε και τα παιδιά σας να αποκτήσουν σωστές συνήθειες

Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσει κάποιος να αθλείται; (πότε..;)

Σίγουρα από την παιδική ηλικία. Είναι δεδομένο ότι η υιοθέτηση ενός μοντέλου φυσικής σωματικής δραστηριότητας είναι ευκολότερη, όταν αρχίζει από την νεαρή ηλικία. Είναι καθήκον των γονέων να μεταδώσουν στα παιδιά τους την αγάπη για τον αθλητισμό. Οφείλουν να το πράξουν, δίνοντας πρώτοι οι ίδιοι το «καλό παράδειγμα». Αυτό δε σημαίνει ότι οι ενήλικες, που μέχρι πρόσφατα ζούσαν μία «στατική» ζωή, πρέπει να παραμείνουν έτσι. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και να αρχίσει η συστηματική άσκηση, προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη από την αδράνεια, ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες καρδιακής νόσου (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, παχυσαρκία). Εννοείται ότι εφόσον συνυπάρχει κάποια πάθηση, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος και θα καθορίσει τα όρια της άσκησης.

Τελικά η συστηματική άσκηση προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιακής νόσου;

Η σωματική αδράνεια μαζί με το κάπνισμα, την υπέρταση και την υπερχοληστεριναιμία αποτελούν τους κυριότερους αναστρέψιμους προδιαθεσικούς παράγοντες για την καρδιαγγειακή νόσο. Σίγουρα κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο καρδιακής νόσου, εντούτοις όμως οι πιθανότητες μειώνονται δραματικά εφόσον αποφεύγονται οι δυσμενείς προδιαθεσικοί παράγοντες. Αυτό επιβεβαιώνεται και σε εργασία που δημοσιεύθηκε στο τελευταία τεύχος του έγκριτου ιατρικού περιοδικού «British Medical Journal». Σε μελέτη που αφορούσε 4600 άνδρες ηλικίας 20 – 79 ετών, διαπιστώθηκε ότι όσοι αθλούνταν συστηματικά με μέτριας έντασης άσκηση (jogging), είχαν 63% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, όχι μόνο από καρδιακή νόσο, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

 

 

Χαρίσιος Καρανικιώτης

www.care.gr

Ο ρόλος του νερού κατά την άσκηση

 

water

Το νερό σχετικά με τη διατήρηση της ζωής έρχεται δεύτερο μετά το οξυγόνο. Είναι η σημαντικότερη θρεπτική ουσία του οργανισμού μας και καταλαμβάνει το περίπου το 60% του συνολικού σωματικού μας βάρους.

Το νερό βρίσκεται μέσα και έξω από τα κύτταρά μας, ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο αντίστοιχα και κατά την άσκηση οι ρόλοι του είναι σημαντικοί. Συγκεκριμένα διευκολύνει την μεταφορά ουσιών μεταξύ των διαφόρων ιστών του σώματος, ρυθμίζει τη θερμοκρασία στο σώμα και διατηρεί την πίεση του αίματος στα κατάλληλα επίπεδα για την σωστή καρδιοαγγειακή λειτουργία. Τι συμβαίνει όμως όταν διαταράσσεται το ισοζύγιο του?

Η απώλεια νερού συμβαίνει με την εξάτμισή του από το δέρμα, από την αναπνευστική οδό, με την αποβολή από τους νεφρούς και το παχύ έντερο. Κατά τη διάρκεια της άσκησης έχουμε απώλεια νερού. Η ικανότητα του σώματος να αποβάλλει τη θερμότητα εξαρτάται κυρίως από τον σχηματισμό και την εξάτμιση του ιδρώτα. Με την αύξηση της θερμότητας αυξάνεται και ο ιδρώτας για να αποτρέψει την υπερθερμία. Το ποσό του ιδρώτα που παράγεται εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, την θερμική επιβάρυνση από την ακτινοβολία, την ταχύτητα του αέρα, την υγρασία, το σωματικό μέγεθος του αθλητή και τον μεταβολικό του ρυθμό.

Η έντονη εφίδρωση κατά την άσκηση προκαλεί αφυδάτωση. Ακόμη και οι μικρές αλλαγές περιεκτικότητας νερού στο σώμα μας μπορεί να εξασθενίσει την απόδοση αντοχής και η άμεση αποκατάσταση των υγρών είναι πολύ σημαντική διότι ο αντίκτυπος της αφυδάτωσης επηρεάζει το καρδιαγγειακό και θερμορυθμιστικό σύστημα μειώνοντας τον όγκο του πλάσματος με αποτέλεσμα την μείωση της πίεσης του αίματος και της ροής του στους μύες και το δέρμα. Στην προσπάθεια αντιστάθμισης των παραπάνω αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα, το αίμα που φτάνει στο δέρμα είναι λιγότερο, η αποβολή της θερμότητας περιορίζεται με αποτέλεσμα το σώμα να την κατακρατεί. Όλες αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές επηρεάζουν τις επιδόσεις των αθλούμενων κατά την άσκηση, καθιστώντας το θέμα της σωστής ενυδάτωσης πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος κάθε αγώνα απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξή του και για την ικανοποίηση των αναγκών του οργανισμού.

Νίκη Μπιτσώρη

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

fitnesspulse.gr