Ο ρόλος του νερού κατά την άσκηση

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

 

water

Το νερό σχετικά με τη διατήρηση της ζωής έρχεται δεύτερο μετά το οξυγόνο. Είναι η σημαντικότερη θρεπτική ουσία του οργανισμού μας και καταλαμβάνει το περίπου το 60% του συνολικού σωματικού μας βάρους.

Το νερό βρίσκεται μέσα και έξω από τα κύτταρά μας, ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο αντίστοιχα και κατά την άσκηση οι ρόλοι του είναι σημαντικοί. Συγκεκριμένα διευκολύνει την μεταφορά ουσιών μεταξύ των διαφόρων ιστών του σώματος, ρυθμίζει τη θερμοκρασία στο σώμα και διατηρεί την πίεση του αίματος στα κατάλληλα επίπεδα για την σωστή καρδιοαγγειακή λειτουργία. Τι συμβαίνει όμως όταν διαταράσσεται το ισοζύγιο του?

Η απώλεια νερού συμβαίνει με την εξάτμισή του από το δέρμα, από την αναπνευστική οδό, με την αποβολή από τους νεφρούς και το παχύ έντερο. Κατά τη διάρκεια της άσκησης έχουμε απώλεια νερού. Η ικανότητα του σώματος να αποβάλλει τη θερμότητα εξαρτάται κυρίως από τον σχηματισμό και την εξάτμιση του ιδρώτα. Με την αύξηση της θερμότητας αυξάνεται και ο ιδρώτας για να αποτρέψει την υπερθερμία. Το ποσό του ιδρώτα που παράγεται εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, την θερμική επιβάρυνση από την ακτινοβολία, την ταχύτητα του αέρα, την υγρασία, το σωματικό μέγεθος του αθλητή και τον μεταβολικό του ρυθμό.

Η έντονη εφίδρωση κατά την άσκηση προκαλεί αφυδάτωση. Ακόμη και οι μικρές αλλαγές περιεκτικότητας νερού στο σώμα μας μπορεί να εξασθενίσει την απόδοση αντοχής και η άμεση αποκατάσταση των υγρών είναι πολύ σημαντική διότι ο αντίκτυπος της αφυδάτωσης επηρεάζει το καρδιαγγειακό και θερμορυθμιστικό σύστημα μειώνοντας τον όγκο του πλάσματος με αποτέλεσμα την μείωση της πίεσης του αίματος και της ροής του στους μύες και το δέρμα. Στην προσπάθεια αντιστάθμισης των παραπάνω αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα, το αίμα που φτάνει στο δέρμα είναι λιγότερο, η αποβολή της θερμότητας περιορίζεται με αποτέλεσμα το σώμα να την κατακρατεί. Όλες αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές επηρεάζουν τις επιδόσεις των αθλούμενων κατά την άσκηση, καθιστώντας το θέμα της σωστής ενυδάτωσης πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος κάθε αγώνα απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξή του και για την ικανοποίηση των αναγκών του οργανισμού.

Νίκη Μπιτσώρη

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

fitnesspulse.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather