ΡILATES: Θαυματουργό στα τραύματα…

pilates
Γιατροί, φυσιοθεραπευτές και γυμναστές στρέφονται στο Pilates για αποκατάστασηΚαταπληκτικά αποτελέσματα έχει καταδείξει η μέθοδος εκγύμνασης Pilates, σε θέματα αποκατάστασης μετά από τραυματισμούςΤΟ ΡILATES μπορεί να υλοποιήσει επιτυχώς τους στόχους σας και να αλλάξει εντελώς τη ζωή των ανθρώπων, με τρόπο που να αυξήσουν τις ικανότητές τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τουςΕμπνευστής και δημιουργός του Pilates ήταν ο Joseph H. Pilates.

Ο Joseph Pilates, ως παιδί, υπέφερε από άσθμα, ρευματικό πυρετό και ραχίτιδα. Δούλεψε σκληρά για να φτιάξει ένα πιο δυνατό και ικανό μυοσκελετικό σύστημα. Ασχολήθηκε με το yoga, τις πολεμικές τέχνες και έκανε διάφορες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Συνεργάστηκε με ιατρούς και φυσιοθεραπευτές. Μέσα από την εμπειρία του δημιούργησε αυτήν τη μοναδική μέθοδο για βελτίωση της φυσικής και πνευματικής κατάστασης. Στην αρχή της δεκαετίας του 1930 πολλοί διάσημοι χορευτές, όπως οι Martha Graham, George Balanchine, Jerome Robbins και άλλοι ασχολήθηκαν με τη μέθοδο αυτή. Πολύ συχνά οι χορευτές είχαν προβλήματα τραυματισμών, με αποτέλεσμα τη μακροχρόνια αποχή τους από τον χορό. Η μοναδικότητα της μεθόδου Pilates τούς έδωσε τη δυνατότητα για γρηγορότερη αποκατάσταση, προσφέροντάς τους την απαιτούμενη βοήθεια. Βρέθηκε ότι η ολοκληρωμένη κίνηση με μειωμένη αντίσταση, νωρίς κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης, επιταχύνει τη θεραπεία του τραυματισμένου μέλους.

84 χρόνια μετά

Οκτώ δεκαετίες μετά, η μέθοδος Pilates κερδίζει συνέχεια έδαφος ως μέθοδος αποκατάστασης διαφόρων τραυματισμών και μυοσκελετικών παθήσεων. Σήμερα πολλοί γυμναστές και φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν τη μέθοδο Pilates ως μέσο αποκατάστασης ορθοπεδικών προβλημάτων, χρόνιων παθήσεων, νευρολογικών προβλημάτων και άλλων. Ένας μεγάλος αριθμός γιατρών σε όλο τον κόσμο, καθώς και οι πελάτες αυτών έχουν ανακαλύψει τα καταπληκτικά αποτελέσματα που έχει η μέθοδος Pilates στην αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς.

Η επιτυχία του Pilates ως πρόγραμμα γυμναστικής χρονολογείται – έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των Αμερικανών που συμμετέχουν σε ομαδικά προγράμματα Pilates έχει αυξηθεί κατά 500% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σήμερα πολλοί γιατροί, φυσιοθεραπευτές και γυμναστές στρέφονται στη μέθοδο Pilates ως μία βασική μέθοδο αποκατάστασης με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Για αποκατάσταση

Το Pilates για αποκατάσταση, οπωσδήποτε, διαφέρει από το Pilates ως πρόγραμμα εξάσκησης. «Νομίζω είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι το Pilates για αποκατάσταση δεν είναι ‘απλά Pilates’», επισημαίνει ο Brent Anderson, ο πρόεδρος του Polestar Education, υπεύθυνος του προγράμματος αποκατάστασης της μεθόδου Pilates στο Μαϊάμι. «Όταν μιλάμε για Pilates αποκατάστασης μιλάμε για παραλλαγές των ασκήσεων, οι οποίες εκτελούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να διευκολύνουν τις κινήσεις του πελάτη και να μην προκαλούν πόνο». «Αυτή είναι και η απάντηση γιατί το Pilates είναι τόσο αποτελεσματικό στον τομέα της αποκατάστασης», σημειώνει ο Anderson και προσθέτει: «Αν το χρησιμοποιείτε σωστά και δίνετε στον πελάτη σας όλες εκείνες τις κινήσεις που τον βοηθούν θετικά και αποτελεσματικά, τότε ως επακόλουθο ο πελάτης σας, σωματικά και ψυχικά, θα νιώθει πολύ καλύτερα».

Στο studio Pilates

Μπαίνοντας για πρώτη φορά στο studio Pilates μπορεί να κοιτάξουν τον εξοπλισμό του studio και να πουν: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορώ να το κάνω εγώ αυτό», και μετά το κάνουν, χωρίς οποιονδήποτε πόνο. Αλλάζουν τη γενική τους στάση και άποψη απέναντι στην άσκηση και το πιστεύω τους ότι η κίνηση θα τους προκαλέσει πόνο. Αυτή η αλλαγή στη στάση είναι πολύ πιο σημαντική από τις παραμέτρους της δύναμης και της ευλυγισίας».

Ένα παράδειγμα

ΩΣ παράδειγμα ο Anderson αναφέρεται σε έναν ασθενή ο οποίος είχε αφόρητους πόνους στη μέση για τρία χρόνια. Ο ασθενής αυτός συνήθιζε να τρέχει και να κάνει ιππασία, αλλά τώρα δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά. Είχε δοκιμάσει πολλά προγράμματα αποκατάστασης χωρίς καμία όμως επιτυχία. Μετά από 4 μαθήματα Pilates είχε μείωση στον πόνο κατά 80%. Ο Anderson έβαλε τον ασθενή σε ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης του προβλήματος που αντιμετώπιζε στη μέση (οσφυϊκή μοίρα) και μετά από ένα μήνα ο ασθενής του κατάφερε να κάνει ιππασία και πάλι.

«Είχε φτάσει στο σημείο να μην τον ενδιαφέρει πια ούτε το τρέξιμο ούτε η ιππασία, το μόνο που ήθελε είναι να φύγει ο πόνος», λέει ο Anderson. «Με το Pilates άλλαξε η αντίληψη αυτή και είναι και πάλι δραστήριος», καταλήγει.

Αξιολόγηση ασθενούς

ΜΕ την επιτυχή αξιολόγηση των αναγκών του ασθενούς και τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος, ο γυμναστής μπορεί να σχεδιάσει το κατάλληλο προπονητικό πρόγραμμα, με το ιδανικό επίπεδο αντίστασης για την κατάλληλη υποστήριξη του τραυματισμένου μέλους.

Με το Pilates ο personal trainer μπορεί να δώσει στον ασθενή του όλες εκείνες τις κινήσεις που θα τον βοηθήσουν θετικά και θα τον κάνουν ικανό να ξεπεράσει τις ικανότητές του.

ΣΤΑΛΩ ΠΙΣΤΕΝΤΗ
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Pilattes master trainer
Group&personal trainer
Salto Health and Fitness