Συσσώρευση λίπους: Γιατί στους γοφούς και στους μηρούς;

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

 

2013_04_22_fatΠολλές γυναίκες πολεμούν τη συσσώρευση λίπους στους μηρούς και στους γοφούς αλλά συνήθως είναι χαμένος κόπος.

Η λιποπρωτεϊνική  λιπάση  η οποία βρίσκεται στα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων, όπου ασκεί την επιρροή της στα χυλομικρά ,που είναι οι βασικοί μεταφορείς των τριγλυκεριδίων στο αίμα,  όταν είναι υψηλή σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος ,τα τριγλυκερίδια των χυλομικρών υδρολύονται και μεταφέρονται μέσα στα λιποκύτταρα για αποθήκευση.

Στις γυναίκες ,η δραστηριότητα της λιποπρωτεϊνικής  λιπάσης στις περιοχές των γοφών και των μηρών είναι υψηλή και η λιπολυτική δραστηριότητα  χαμηλή σε σχέση με άλλες περιοχές αποθήκευσης λίπους  στο σώμα  και σχετικά με αυτή των ανδρών .

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους στους μηρούς και στους γοφούς των γυναικών ,ενώ η μειωμένη λιπολυτική δραστηριότητα δυσκολεύει τις γυναίκες να χάσουν λίπος από αυτές τις περιοχές.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια της γαλουχίας η δραστηριότητα της λιποπρωτεϊνικής  λιπάσης μειώνεται  και η λιπολυτική δραστηριότητα αυξάνεται , και έτσι το λίπος αποθηκεύεται στους γοφούς και στους μηρούς για αναπαραγωγικούς λόγους.

Νίκη Μπιτσώρη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Πηγή: Φυσιολογία της άσκησης και του Αθλητισμού, Jack H. Wilmore, David L.Costill, Μετάφραση: Μαριδάκη Μαρία, 2006, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδης

 

fitnesspulse.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather