Άσκηση και οστεοπόρωση

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

2013_01_02_osteoporosis

Μετά την ηλικία των 35 ετών, όλοι οι άνθρωποι σημειώνουν μια ελάχιστη απώλεια οστικής μάζας λόγω της μειωμένης δραστηριότητας των οστεοπαραγωγών κυττάρων.

 

Αυτή η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπόρωση και στην οστεοπενία. Αυτοί οι δυο ορισμοί προκύπτουν  από τον βαθμό  πυκνότητας στα οστά μας.

Οι πιο γνωστοί παράγοντες της δημιουργίας της οστεοπόρωσης σχετίζονται είτε με την έλλειψη οιστρογόνων ή άλλους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό των οστών.  Αυτοί είναι:

Το γυναικείο φύλο, η προχωρημένη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης, το χαμηλό βάρος σχετικά με το ύψος, η πρώιμη εμμηνόπαυση, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης για τους άνδρες, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το  χρόνιο κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλή λήψη ασβεστίου, και η χρόνια λήψη φαρμάκων που επηρεάζουν την απώλεια οστικής μάζας.

 

Οι γυναίκες έχουν την τάση μείωσης της μάζας των οστών πολύ νωρίς ειδικά μετά την εμμηνόπαυση μιας και οι συνέπειες της μείωσης των οιστρογόνων επηρεάζουν δραστικά αυτή την απώλεια. Οι άνδρες δεν έχουν συχνά σημαντικές απώλειες της οστικής μάζας πριν τα 70, αλλά διάφορες ασθένειες, τα  φάρμακα, ο τρόπος ζωής, μπορούν να προκαλέσουν μείωση.

Η φυσική δραστηριότητα και οι σωστές διατροφικές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν τον ρυθμό και το χρόνο απώλειας της μάζας των οστών. Με την άσκηση αποκτούμε καλύτερη ισορροπία, ανάπτυξη μυϊκής δύναμης και στάσης, και επιτυγχάνουμε την αποφυγή πτώσεων, τραυματισμών και καταγμάτων, έναν μόνιμο φόβο σχεδόν όλων των ηλικιωμένων.

Ο προγραμματισμός της άσκησης είναι συνδεδεμένος με το ποσοστό και τον βαθμό απώλειας οστικής μάζας του κάθε ασκούμενου.

Ένας σωστός συνδυασμός αερόβιας δραστηριότητας(3-4 φορές την εβδομάδα) και άσκησης με αντιστάσεις και με ασκήσεις ισορροπίας(2-3 φορές την εβδομάδα) μπορούν να επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση της οστικής μάζας.

 

 

 

 

Νίκη Μπιτσώρη

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

 

πηγή:www.fitnesspulse.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather