Πώς να αποφύγουμε τις μυϊκές κράμπες

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

 

2012_12_24_Krampa

 

 

Οι μυϊκές κράμπες  είναι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ή μετά από μια έντονη φυσική δραστηριότητα.  Είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί αθλητές σε αθλήματα μεγάλης διάρκειας, ποδοσφαιριστές, δρομείς κ.α.

Οι κράμπες  εμφανίζονται κυρίως στις μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως οι οπίσθιοι μηριαίοι, ο γαστροκνήμιος μυς και συνήθως οφείλονται στην αφυδάτωση(μείωση επιπέδου νατρίου και χλωρίου), στην κόπωση  και στην κακή κυκλοφορία του αίματος στους ασκούμενους μύες.

Όταν προκληθεί μυϊκή κράμπα ο αθλητής πρέπει να διακόψει την άσκηση, να ενυδατωθεί και να έρθει σε κατακεκλιμένη θέση για να αυξηθεί η αιματική ροή στην πάσχουσα περιοχή. Επίσης η μάλαξη  και η διάταση που δεν επιφέρουν πόνο στις μυϊκές ομάδες που έχουν προσβληθεί λειτουργούν σημαντικά και ανακουφιστικά.

Η πρόληψη των μυϊκών κραμπών  επιτυγχάνεται με τη σωστή ενυδάτωση πριν, κατά τη  διάρκεια και στο τέλος μιας δραστηριότητας ή ενός αγώνα, με την σωστή προθέρμανση και τον εγκλιματισμό σε θερμό περιβάλλον.

Νίκη Μπιτσώρη

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

fitnesspulse.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather