Πόσες θερμίδες καίμε με το χορό;

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

10473464_1488366378064775_4760966137557422757_n

 

«Ας χορέψουμε!». Δεν είναι μόνο οι djs στα κλαμπ που δίνουν το σύνθημα, αλλά και οι ειδικοί: ο χορός θωρακίζει την υγεία μας από πολλές ασθένειες και μας χαρίζει μακροβιότητα. Δεν έχουμε παρά να ανακαλύψουμε τον Φρεντ Αστέρ, τον Τραβόλτα ή τον Μπαρίσνικοφ που κρύβουμε μέσα μας.

Αρκούν 30 λεπτά χορού την εβδομάδα για να μειωθεί κατά το ήμισυ ο κίνδυνος προσβολής από έμφραγμα. Αυτό βεβαιώνει το Βρετανικό Ίδρυμα Υγείας, ενώ οι Ιταλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χορεύοντας τρεις φορές την εβδομάδα έχουμε τα ίδια οφέλη που μας δίνει η άσκηση στο – βαρετό για πολλούς- στατικό ποδήλατο.

Ο χορός θεωρείται ασπίδα απέναντι και σε άλλες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2, κάποιες μορφές καρκίνου, ενώ μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από οστεοπόρωση. Οι ειδικοί ερευνούν τώρα τον τρόπο με τον οποίο ο χορός μπορεί να βοηθήσει τα επιθετικά παιδιά, τη συγκέντρωση στο σχολείο και το γράψιμο. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να επιλέξουμε το είδος του χορού που προτιμάμε.

Χορός στο κλαμπ

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι κουνώντας ρυθμικά το σώμα μας σε ένα κλαμπ μπορούμε να έχουμε τα οφέλη της γυμναστικής. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον χορογράφο και γυμναστή Γκάρεθ Γουόκερ, «ο χορός στο κλαμπ είναι ασφαλής, αποτελεσματικός και κάνει την ίδια δουλειά με την αεροβική άσκηση. Βοηθά στο να διώχνουμε το άγχος και γυμνάζει ολόκληρο το σώμα».

Για τους ειδικούς, μάλιστα, χορεύοντας στο κλαμπ, θέτουμε σε λειτουργία μυς που στο γυμναστήριο μένουν συνήθως αδρανείς.

Θερμίδες που καίμε: 200- 500 σε μια ώρα.

Κλασικός χορός

Είναι ό,τι πρέπει για να αποκτήσει κανείς ελαστικότητα, ισορροπία και καλό συντονισμό. «Το μπαλέτο είναι ιδανικό για τους κοιλια- κούς και ραχιαίους μυς, ενώ μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που αποκτούμε από την εργασία μπροστά στον υπολογιστή όπως οι κυρτοί ώμοι», σημειώνει η Έμα Ρέντινγκ, καθηγήτρια σε ένα κολέγιο σύγχρονου χορού.

Η ίδια επισημαίνει ότι το μπαλέτο αναπτύσσει τη φαντασία και τη συγκέντρωση, καθώς απαιτεί να απομνημονεύουμε τα βήματα, ενώ βελτιώνει τη λεγόμενη ιδιοδεκτικότητα, δηλαδή την αίσθηση του σώματός μας σε σχέση με τον χώρο που καταλαμβάνει.

Θερμίδες που καίμε:
περίπου 300 σε 90 λεπτά μαθήματος.

Σύγχρονος χορός

Σύμφωνα με μια μελέτη, τα παιδιά ηλικίας 11-14 ετών που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα σύγχρο νου χορού δέκα εβδομάδων, βελτίωσαν την αναπνοή και την ελαστικότητά τους.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο σύγχρονος χορός ενισχύει το ομαδικό πνεύμα, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, ενώ βοηθάει στη λύση των προβλημάτων μας», λέει η Έμα Ρέντινγκ. Επιπλέον με τον σύγχρονο χορό διατηρούμε σε πολύ καλή κατάσταση τη φόρμα μας.

Θερμίδες που καίμε: 100- 400 σε 90 λεπτά μαθήματος.

Κλακέτες

«Οι κλακέτες είναι ιδανική καρδιαγγειακή άσκηση κι ένας από τους καλύτερους τρόπους αεροβικής εκγύμνασης», λέει η Ρέντινγκ. «Είναι ένα δυναμικό και ρυθμικό είδος, ενώ έχει λιγότερα “σταμάτα” και “ξεκίνα” από τους άλλους χορούς», προσθέτει.

Η φήμη που έχουν οι κλακέτες σχετικά με το κάψιμο θερμίδων οφείλεται στο γεγονός ότι κάνουμε μικρά βήματα με μεγάλη ταχύτητα.

Θερμίδες που καίμε:
350- 400 σε μια ώρα μαθήματος.

Βαλς, τάγκο και λάτιν

Ο λάτιν είναι ένας χορός με τον οποίο εξασκούμε το σώμα μας παράλληλα με το μυαλό μας. «Πρέπει να σκέφτεσαι τα βήματα και την ίδια ώρα να ακούς τη μουσική», λέει η Κιθ Τζόουνς του Βρετανικού Συμβουλίου Χορού.

Σύμφωνα με μια μελέτη, το βαλς και το τάγκο προσφέρουν μοναδική σωματική άσκηση που προστατεύει από τον κίνδυνο της γεροντικής άνοιας.

Θερμίδες που καίμε: 265 την ώρα με βαλς και τάγκο,περίπου 450 με λάτιν.

Βrakedance

Αυτό το ακροβατικό είδος χορού, που γεννήθηκε στο Μπρονξ τη δεκαετία του ΄70, απαιτεί πολλή ενέργεια. «Πρέπει να εξασκηθεί κανείς πολύ και να αφιερωθεί σε αυτό για να χορέψει brakedance», δηλώνει η ειδική σε τέτοια θέματα Ιβόν Γιάνγκ, υπογραμμίζοντας: «Δυναμώνει και ενισχύει τους μυς και την αντοχή μας».

Πρέπει, πάντως, να έχουμε υπόψη μας ότι ακριβώς επειδή είναι ένας πολύ απαιτητικός χορός, δεν προτείνεται για παιδιά κάτω των οκτώ ετών.

Θερμίδες που καίμε: περίπου 250 σε μια ώρα μαθήματος.

 

Πηγή: Τα Νέα

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather