Χορός και διατροφή:Τί πρέπει να τρώει κάποιος που πηγαίνει σε σχολή χορού

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather
il_570xN.441618590_el8i
Ο χορός αποτελεί στις μέρες μας τη νέα τάση με στόχο τη βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Πολλά γυμναστήρια, κοινοτικά κέντρα αλλά και χιλιάδες σχολές χορού προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από μαθήματα που σας επιτρέπουν να μάθετε διάφορα στυλ χορού, συνδυάζοντας την απώλεια βάρους και τη εκγύμναση του σώματος με τη διασκέδαση.
Ο χορός είναι η ενσωμάτωση των κινήσεων του σώματος σε τέμπο και ρυθμό. Είναι μια κοινή ενασχόληση και μορφή ψυχαγωγίας σε πολλούς πολιτισμούς, ενώ τα τελευταία χρόνια προωθείται ως εργαλείο για την απώλεια βάρους. Οι μορφές του χορού ποικίλουν ανάλογα με την τεχνική, τον ρυθμό, την πολυπλοκότητα της κίνησης και τη διάρκεια. Μπορείτε εσείς οι ίδιοι να καθορίσετε το ρυθμό και τα αποτελέσματα της δικής σας απώλειας βάρους από το επίπεδο της έντασης, της συχνότητας και της διάρκειας της προπόνησης, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.
Υπάρχει μια πληθώρα από στυλ χορού, τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, γεγονός πολύ επωφελές, γιατί σας δίνετε η δυνατότητα να ανακαλύψετε το είδος που σας εκφράζει και ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό με το σώμα και την προσωπικότητά σας. Ο κοινωνικός χορός (Social dancing) περιλαμβάνει χορό με παρτενέρ. Τέτοιοι χοροί είναι οι Latin και οι Ballroom (tango, salsa, samba, waltz κ.ά.). Υπάρχουν όμως και χοροί που δεν απαιτούν παρτενέρ όπως είναι το μπαλέτο, ο σύγχρονος χορός, ο χορός της κοιλιάς, το Break dancing, το Hip-hop, η Jazz, η Zumba, η Capoeira, το Aerobic, ο Αφρικανικός Χορός και πολλοί άλλοι.

Χορός και θερμίδες

Πόσες θερμίδες καίτε ενώ χορεύετε; Το πόσες θερμίδες καταναλώνονται κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος χορού επηρεάζεται από έναν αριθμό παραγόντων, όπως το σωματικό βάρος του ατόμου, την ποσότητα του άπαχου μυϊκού ιστού, τον μεταβολικό ρυθμό του ατόμου, τη διάρκεια της άσκησης, την ένταση κατά τη διάρκεια της άσκησης και το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του αθλούμενου.

 

Μια αποτελεσματική προπόνηση χορού για μείωση του σωματικού βάρους περιλαμβάνει αύξηση του καρδιακού ρυθμού στο 50-85% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας (ΜΚΣ= Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα). Η ΜΚΣ είναι ο αριθμός που προκύπτει αν από το 220, αφαιρέσουμε την ηλικία του ατόμου. Για ένα άτομο 40 ετών δηλαδή, η μέγιστη καρδιακή συχνότητα είναι 220-40=180. Άρα, ο ασκούμενος θα πρέπει να ασκείται φροντίζοντας οι παλμοί του να μην ξεπερνούν το 50-85% του 180. Αν είστε για παράδειγμα σε ένα μάθημα αεροβικής γυμναστικής, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μεγαλύτερης έντασης κινήσεις ή να τις κάνετε σε διπλό χρόνο.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο για την άσκηση, ένα άτομο 70 περίπου κιλών μπορεί να κάψει 130 θερμίδες σε 30 λεπτά κάνοντας ρυθμικό χορό, όπως π.χ. το βαλς.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, με τον χορό γραμμής (ομαδικός χορός) καίγονται 4 θερμίδες ανά λεπτό, με τον ενεργό χορό, όπως είναι το aerobic καίγονται 7 θερμίδες ανά λεπτό και με έντονο χορό, όπως το hip-hop μπορούν να καούν 10 θερμίδες ανά λεπτό.

Παρακάτω παρατίθεται μια σειρά από τις θερμίδες που καίγονται ανά ώρα σε κάποιους από τους διάσημους χορούς και βασίζονται σε ένα άτομο 70 περίπου κιλών.

Swing: 235 θερμίδες / ώρα
Ballroom: 265 θερμίδες / ώρα
Μπαλέτο: 300 θερμίδες / ώρα
Χορός της κοιλιάς (Belly dancing): 380 θερμίδες / ώρα
Salsa: 420+ θερμίδες / ώρα
Aerobic: 540+ θερμίδες / ώρα
Zumba: 500-800 θερμίδες / ώρα

Χορός και ενίσχυση της υγείας

Εκτός από την απώλεια βάρους, ο χορός ωςμορφή άσκησης, έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, διαπιστώθηκε ότι διαφορετικές μορφές χορού μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, την ισορροπία και τη στάση του σώματος, να αυξήσουν την ευελιξία και τον συντονισμό, να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα της πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης, και τέλος να μειώσουν το άγχος, παρέχοντας έτσι γενικότερη καρδιαγγειακή βελτίωση και μείωση των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, ο χορός δίνει τη δυνατότητα για πλήρη κίνηση του σώματος, που δραστηριοποιεί την εγκεφαλική λειτουργία μέσω της δημιουργικότητας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο χορός μπορεί να βοηθήσει:

Στη μείωση του κινδύνουτης στεφανιαίας νόσου.
Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Στη διαχείριση του βάρους.
Στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας και της μυϊκής δύναμης.

Χορός και σωστή διατροφή

Η ανάπτυξη ενός καλού συνδυασμού θρεπ
τικής αξίας, μεγέθους των μερίδων και χρόνου του γεύματος είναι σημαντική για όλους τους λάτρεις του χορού, έτσι ώστε να εφοδιαστούν με ενέργεια, δύναμη και αντοχή. Μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή παρέχει μια πιο γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια βάρους από ότι η άσκηση μόνη της.


Βασικές συμβουλές:
Μη ξεχνάτε να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό.
Τρώτε μικρά θρεπτικά γεύματα (σνακ) όλη την ημέρα: λαχανικά, φρούτα, μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρούς καρπού
ς. Καλή επιλογή φρούτου αποτελεί η μπανάνα, η οποία είναι πλούσια σε κάλιο και βοηθά στην πρόληψη από τις κράμπες.
Προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το καστανό ρύζι ή το ψωμί και γενικά τα προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά ολικής αλέσεως), τα οποία κατανέμονται πιο αργά στον οργανισμό.
Πίνετε άφθονο νερό. Η ενυδάτωση αποτελεί
πολύ σημαντικό παράγοντα στην άσκηση. Χωρίς νερό, οι μύες ενός χορευτή είναι πιο εύθραυστοι, ενώ όταν είναι καλά ενυδατωμένοι, οι μύες γίνονται πιο εύκαμπτοι και μπορεί να μετακινηθεί πιο εύκολα.
Εν κατακλείδι, ο χορός είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης και θα λέγαμε ότι μπορεί ακόμη και να συναγωνιστεί το περπάτημα, το κολύμπι ή το ποδήλατο. Ένα από τα καλύτερα πράγματα λοιπόν που μπορείτε να κάνετε για να χάσετε βάρος, είναι να βρείτε μια κατηγορία χορού που μπορείτε να απολαύσετε. Επιπλ
έον, μην ξεχνάτε ότι ο χορός μειώνει το άγχος και την κούραση, βελτιώνει τη διάθεση, προσφέρει ενέργεια και αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Βελτιώνει έτσι τη γενική υγεία του ατόμου, δηλαδή τη φυσική, ψυχολογική και πνευματική του κατάσταση.
Πηγή: mednutrition.gr

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather