Ασκήσεις κοιλιακών: Κάθε Πότε και Πόσο;

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

abs-man-woman-2

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να δώσουμε κάποιες σημαντικές συμβουλές σχετικά με το πότε πρέπει να γίνονται οι κοιλιακοί σε κάθε πρόγραμμα και με ποια συχνότητα θα πρέπει να τους γυμνάζουμε. Πολλοί ασκούμενοι έχουν την άποψη πως με την καθημερινή άσκηση και τις πολλές επαναλήψεις οι κοιλιακοί αποκτούν την επιθυμητή μορφή και γράμμωση.

Η πραγματικότητα όμως απέχει σημαντικά.

Αρχικά οι κοιλιακοί δεν θα πρέπει να γίνονται στην αρχή του προγράμματος. Ένα πολύ συνηθισμένο »ρητό» που κυκλοφορεί στο χώρο των γυμναστηρίων είναι πως με  αυτόν τον τρόπο προετοιμάζουμε το σώμα μας για να βγάλουμε το πρόγραμμα δυναμικά. Η αλήθεια όμως είναι πως με το να φορτίζουμε τους κοιλιακούς μας στην αρχή του προγράμματος δεν θα έχουμε την απαραίτητη σταθεροποίηση που χρειάζεται το σώμα μας για να ανταπεξέλθει σωστά και λειτουργικά. Επομένως φροντίστε  να εκτελείτε τις ασκήσεις των κοιλιακών στο τέλος του προγράμματός σας.

Σχετικά με τη συχνότητα της εκγύμνασης των κοιλιακών,  όπως δεν γυμνάζουμε καθημερινά όλες τις μυϊκές ομάδες (π.χ πλάτη, στήθος ) και δίνουμε χρόνο στο σώμα μας για ξεκούραση, κάτι αντίστοιχο ισχύει και για  τους κοιλιακούς. Τα πολλά σετ σε καθημερινή βάση δεν  έχουν το αποτέλεσμα που περιμένετε , αντιθέτως επιβαρύνουν  το σώμα εμποδίζοντάς το να αποκτήσει τα οφέλη που έχετε προγραμματίσει. Τέλος η γράμμωση δεν επιτυγχάνεται με πολυάριθμες επαναλήψεις και με ακροβατικές και περίεργες ασκήσεις.  Η διατροφή και η σωστή προγραμματισμένη  άσκηση  είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους προπονητικούς σας στόχους.

Νίκη Μπιτσώρη

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

www.fitnesspulse.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather